Πως βλέπει το χρώμα το ανθρώπινο μάτι.

Συνηθίζουμε να λέμε πως μια μπανάνα είναι κίτρινη και η παπαρούνα είναι κόκκινη, αυτό όμως ορίζεται χάρη στα εκατομμύρια εξειδικευμένα κύτταρα που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή των ματιών μας και λέγονται κώνοι. Οι κώνοι είναι περίπου έξι εκατομμύρια σε κάθε μάτι μας και βρίσκονται συγκεντρωμένοι  σε ένα σημείο του αμφιβληστροειδούς, το οποίο είναι μόλις 0,3 του χιλιοστού και ονομάζεται fovea centralis.

Το χρώμα είναι μια εμπειρία, ένα αίσθημα που δημιουργείται στον άνθρωπο.

Για να δούμε χρώμα πρέπει να υπάρχει φως. Το φως που εμείς βλέπουμε ως άχρωμο στην ουσία περιέχει όλα τα χρώματα του φάσματος όπως ακριβώς φαίνονται το ουράνιο τόξο.
Οι υποδοχείς του ματιού επεξεργάζονται το φως και μεταδίδουν συγκεκριμένα μηνύματα στον εγκέφαλο μας μέσω του οπτικού  νεύρου. Έτσι παράγονται οι αισθήσεις των χρωμάτων. Το φως πέφτει σε ένα αντικείμενο για παράδειγμα πάνω σε ένα μήλο και το μήλο απορροφά ένα μέρος του και αντανακλά το υπόλοιπο. Έτσι βλέπουμε το μήλο κόκκινο χάρη στα μήκη κύματος που αντανακλώνται.
Εκτός από τους κώνους γύρω από την άκρη του αμφιβληστροειδούς υπάρχουν 120 εκατομμύρια κύτταρα τα οποία λέγονται ράβδοι τα οποία είναι ευαίσθητα στο χαμηλό φως σε αντίθεση με τους κώνους και μεταδίδουν την αίσθηση του ασπρόμαυρου στον εγκέφαλο μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο την νύχτα η όραση μας δεν έχει χρώμα.

 

Το χρώμα στην Αρχαιότητα…

Πυθαγόρας: Θεωρία της εκπομπής της όρασης: Η όραση ενεργοποιείται από μια «θερμή» απορροή των ματιών που ανακλάται πάνω στη «ψυχρή» επιφάνεια των αντικειμένων, που συναντά στο περιβάλλον.

Δημόκριτος: Το χρώμα έχει δική του υπόσταση αλλά δημιουργείται από διάφορες καταστάσεις υλικών.

Εμπεδοκλής, Δημόκριτος και Πλάτων: δέχονταν την ύπαρξη τεσσάρων βασικών χρωμάτων: άσπρο, μαύρο, κόκκινο και κίτρινο.

Αριστοτέλης: δεχόταν την ύπαρξη επτά βασικών χρωμάτων: άσπρο, κίτρινο, κόκκινο, ιώδες, πράσινο, μπλε και μαύρο.

Αναγέννηση – Νέες θεωρίες για την έννοια του χρώματος.

Αλμπέρτι (Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας): επισημαίνει την αναγκαιότητα ύπαρξης του φωτός για την εμφάνιση του χρώματος. Δέχεται την ύπαρξη τεσσάρων βασικών χρωμάτων: κόκκινο, μπλε, κίτρινο και πράσινο. Είναι ο πρώτος που προτείνει ένα σύστημα με αντίθετα χρώματα.

Λ. Νταβίντσι: ο πρώτος που αναγνώρισε ότι υπάρχουν οκτώ βασικά χρώματα.

Νεύτων: (πειράματα με πρίσμα) συμπέρανε: Το χρώμα κάθε αντικειμένου εξαρτάται από το ποια χρώματα του φάσματος απορροφά και ποια ανακλά.

Thomas Young: Διατύπωσε την άποψη, ότι υπάρχουν στο μάτι τρεις μόνο τύποι φωτοαποδεκτών, καθένας από τους οποίους αντιδρά σε ένα από τα τρία χρώματα. Με συνδυασμούς αυτών παράγονται όλα τα άλλα χρώματα, και το λευκό.

Το χρώμα είναι μια εμπειρία, ένα αίσθημα που δημιουργείται στον άνθρωπο.

 

Πως βλέπουν το χρώμα τα ζώα…

Τα πτηνά, τα ψάρια και πολλά άλλα θηλαστικά αντιλαμβάνονται το πλήρες φάσμα. Ορισμένα έντομα, ειδικά οι μέλισσες, μπορούν να δουν τα υπεριώδη χρώματα αόρατα στο ανθρώπινο μάτι. Στην πραγματικότητα, η καμουφλάζ χρώματος, ένας από τους αγαπημένους μηχανισμούς επιβίωσης της φύσης, εξαρτάται από την ικανότητα του αρπακτικού να διακρίνει τα χρώματα. Ο θηρευτής αναμένεται να ξεγελαστεί από την αντιστοίχιση χρώματος του θηράματος. Μέχρι πρόσφατα, θεωρήθηκε ότι τα σκυλιά δεν έβλεπαν καθόλου χρώμα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν τώρα, ωστόσο, ότι τα σκυλιά μπορούν να διαφοροποιήσουν μεταξύ κόκκινου και μπλε και μπορούν ακόμη να διακρίνουν τις λεπτές διαφορές στις αποχρώσεις του μπλε και του μοβ.