Κυματοειδές χαρτόνι – ondule – welle.

Το κυματοειδές χαρτόνι – welle ή αυλακωτό χαρτόνι ή ondule στα γαλικά και corrugated στα αγγλικά είναι ένα κυματοειδές χαρτόνι που παρασκευάζεται κυρίως για την κατασκευή κυτίων και κουτιών μεγάλης αντοχής.
Το κυματοειδές χαρτόνι κατασκευάζεται σε χαρτοποιίες που έχουν μηχανές τεραστίων διαστάσεων και υψηλής ακρίβειας οι οποίες τρέχουν με 150 μέτρα το λεπτό δημιουργώντας ρολά μεγάλου φάρδους.
Το κυματοειδές χαρτόνι είναι ελαφρύ αλλά έχει τον κατάλληλο όγκο και μορφή ώστε να είναι σκληρό και άκαμπτο για την χρήση που προορίζεται.
Το κυματιστό υλικό προσκολάται πάνω σε φύλλο χαρτιού από την μια πλευρά του και πωλείται έτσι σε κυτιοποιίες για επεξεργασία ή ντύνεται από την άλλη πλευρά του με χαρτί λευκό, κράφτ ή χαρτόνι αναλόγως με τις ανάγκες του τελικού προϊόντος
Υπάρχουν διάφορα μεγέθη στα κυματιστά χαρτόνια τα οποία χωρίζονται αναλόγως με το πόσα κύματα έχουν ανά τρέχον μέτρο. Τα πιο κοινά μεγέθη είναι το A flute, το B flute, το C flute, το  D flute, το E flute, και το Microflute.
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε περίπου το πάχος και το πόσα περίπου κύματα έχει το καθένα από αυτά με αποκλίσεις περίπου 10% αναλόγως με τον παραγωγό.

Αναλόγως βέβαια με το πάχος και τον αριθμό κυμάτων αλλάζει και το βάρος του χαρτονιού ανα τετραγωνικό μέτρο. Έτσι για παράδειγμα το B flute θα ζυγίζει περίπου 400 γραμμάρια ανα τμ ενώ το C flute 460 γραμμάρια αντίστοιχα.
Το προιόν που παράγεται από την συγκόληση χαρτιού σε κυματοειδές (οντουλέ) και μετά σε χαρτί ή χαρτόνι δημιουργώντας ένα σάντουιτς λέγεται τρίφυλλο. Εαν οι απαιτήσεις αντοχών είναι μεγαλύτερες υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσουμε ακόμα ένα κυματοειδές χαρτόνι και από πάνω ακόμη ένα χαρτόνι δημιουργώντας ένα προιόν πέντε στρωμάτων τεράστιας αντοχής.
Για παράδειγμα μπορεί να ενωθεί ένα B flute με ένα Cflute, δίνοντας μας χαρτόνι BC flute πάχους 5,5 με 6,5 χιλιοστών περίπου ή 850 γραμμαρίων.