Θερμοτυπία – Χρυσοτυπία – Ασημοτυπία

Για πρώτη φορά στην ιστορία, στις 24 Ιουλίου το 1892, ο Dr Ernest Oeser τύπωσε με τη μέθοδο της χρυσοτυπίας, χρησιμοποιώντας foils από χρυσό 23 καρατίων.

Θερμοτυπία ονομάζεται η μέθοδος με την οποία πολύ λεπτό μεταλλικό foil κολιέται πάνω σε επιφάνειες όπως δέρμα, χαρτόνι, πλαστικό με πίεση μιας θερμαινόμενης πλάκας (κλισέ) πάνω στην επιφάνεια μας.

Heidelberg KSB 40 x 57cm Foilmaster Cylinder Press

Heidelberg KSB 40 x 57cm Foilmaster Cylinder Press

Ιδανικές μηχανές για εκτύπωση θερμοτυπίας είναι οι παλιές επίπεδες και όρθια Heidelberg. Επίσης υπάρχουν πολλές άλλες μορφές μηχανών, από επιτραπέζιες θερμοτυπικές μηχανές για ψηφιακά μαγαζιά και μικρές παραγωγές μέχρι pedal μεγάλων διαστάσεων. Για παραγωγές μεγάλων τιράζ υπάρχουν βέβαια και πολύ ακριβές και εξειδικευμένες μηχανές. Τελευταία έχουν εμφανιστεί και μεγάλες μηχανές που τυπώνουν ψηφιακά.
Τα foils μπορεί να είναι ποικίλων χρωμάτων όπως χρυσό, ασημί, λευκό, μπλε, μαύρο και άλλα πολλά και κυκλοφορεί στο εμπόριο σε ρολά.
Η τεχνική της θερμοτυπίας είναι πλήρως επικαλυπτική και το μόνο που χρειάζεται από τον γραφίστα είναι να φτιάξει την επιφάνεια που επιθυμεί (γράμματα ή σχέδιο) να καλυφθεί σαν ένα σποτ χρώμα  σε γραμμική μορφή και να στείλει το αρχείο στον συνεργάτη του. Επειδή το κλισέ που βγαίνει λόγω μεγάλου κόστους προσαρμόζεται στην μικρότερη δυνατή επιφάνεια δεν περιέχει σταυρούς, καλό είναι σε κάποιες περιπτώσεις να βγαίνει και ένα φιλμ για να βοηθάει στα μέτρα.

  • Η θερμοτυπία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναποτελεσματική για πολύ λεπτές γραμμές και λεπτομερείς δουλειές.
  • Η θερμοτυπία συνήθως χρησιμοποιείται σε εξώφυλλα βιβλίων, σε κάρτες, σε folders, σε ημερολόγια και πολύ συχνά σε ετικέτες κρασιών και σε πολυτελής συσκευασίες.
  • Η τιμή της θερμοτυπίας είναι αρκετά υψηλή και παίζει μεγάλο ρόλο η διάσταση που θέλουμε να καλύψουμε, λόγω του μεγάλου κόστους που έχει το υλικό (Foil).
  • Τα φωτεινά χρώματα foil δείχνουν πολύ καλύτερα σε σκούρες επιφάνειες και αντίστοιχα τα σκούρα σε ανοιχτόχρωμες.
  • Δεν συνίσταται για κάλυψή μεγάλων επιφανειών γιατί εκτός από το ότι το αποτέλεσμα είναι αντιαισθητικό μπορεί να δημιουργήσει και μικροπροβλήματα στην ποιότητα.
  • Προσέξτε όταν επιλέξετε κάποιο υλικό θερμοτυπίας για δουλειά που έχει πλαστικοποίηση να ρωτήσετε εαν το συγκεκριμένο foil είναι κατάλληλο για πλαστικοποιημένα φύλλα.
  • Η θερμοτυπία δείχνει πολύ εντυπωσιακά σε συνδυασμό με άλλες επεξεργασίες όπως το γκοφρέ.

Η πλαστικοποίηση soft touch δεν αποδέχεται θερμοτυπία σύμφωνα με τεχνικές πληροφορίες εργοστασίου παραγωγής.