Ο Μάκης Παπαδάτος μας εξηγεί γιατί η Typografos.gr έχει την χαμηλότερη τιμή επαγγελματικών καρτών στον κόσμο.

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μάκη Παπαδάτου της Typografos.gr, στον Γιάννη Μπακιρτζίδη που είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί…

Καλησπέρα Μάκη. Η τελευταία σας διαφημιστική εκστρατεία έχει ταράξει τα νερά στην αγορά των γραφικών τεχνών. Πολλά σχόλια ακούγονται και πολλά δεν είναι και τόσο θετικά. Θέλω να σου κάνω μερικές ερωτήσεις για να ξεκαθαρίσεις το τοπίο και το γιατί αποφασίσατε εσύ και η ομάδα σου να ακολουθήσετε μια τόσο αντισυμβατική μέθοδο;

Καλησπέρα Γιάννη,

Δυο δημοσιογράφοι μιλάμε για γραφικές τέχνες, δεν είναι πολύ σουρεαλιστικό;

Ελπίζω να περάσουν καλά  όσοι αντέξουν να διαβάσουν την κουβέντα μας μέχρι τέλους.

Η ερώτησή σου έχει δυο σημεία, το πρώτο είναι για τα αρνητικά σχόλια που ακούμε.

Στους επικριτές μου θέλω να απαντήσω με κάτι που λέμε συχνά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κεφαλονιά. «Βρίζε με όσο θέλεις, αρκεί να λες σωστά το όνομα μου».

Τώρα γιατί διαλέξαμε μια μέθοδο τόσο αντισυμβατική, λες εσύ,  επιθετική  θα πω εγώ: Μα επειδή μας αρέσει ο ανταγωνισμός!

Ο Drew Carey είχε πει «Σε όσους ανθρώπους δεν αρέσει ο ανταγωνισμός είναι επειδή δεν θέλουν να εργαστούν σκληρά».

Εμείς, η ομάδα της Typografos.Gr δουλεύουμε σκληρά και αντέχουμε ακόμα σκληρότερα.

 

Αν μπορούσες να περιγράψεις με μια φράση την Typografos ποια θα ήταν αυτή;

Είμαστε μια εταιρεία που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για τον επαγγελματία διαφημιστή.

 

Ποιο είναι το είδος πελατολογίου σας; Δουλεύετε μόνο χονδρική ή επιλεκτικά και με πελάτες λιανικής;

Η Typografos.Gr είναι αποκλειστικά και μόνο εταιρεία B2b, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άλλες εταιρείες του ομίλου μας, όπως η SmsMarketing.Biz δεν είναι και B2c.

 

Η καινούργια σας προωθητική ενέργεια για τις 1000 κάρτες με 1.99 ευρώ τι σκοπό έχει;

Να κερδίσουμε τον τίτλο του τυπογραφείου με την χαμηλότερη τιμή επαγγελματικών καρτών στον κόσμο. Και όπως όλα δείχνουν το έχουμε καταφέρει κι αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τους δεκάδες επικριτές μας που έχουν ενοχληθεί από την δυναμική μας και τους εκατοντάδες συνεργάτες μας που έχουν παραγγείλει από εμάς.

 

Γιατί επικεντρώνεται στο θέμα «Ελληνικό προϊόν», στοχοποιείτε κάποιους ανταγωνιστές από το εξωτερικό μ’ αυτόν τον τρόπο;

Όχι – όχι δεν θέλουμε να στοχοποιήσουμε κανέναν, εξάλλου δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό, αντίθετα τον σεβόμαστε.  Ωστόσο αυτό που θέλουμε να καταφέρουμε -και θα το καταφέρουμε- είναι σε ένα τόσο καταναλωτικό προϊόν, όπως είναι οι επαγγελματικές κάρτες, να δώσουμε ταυτότητα προέλευσης.

Πώς λέμε Ιταλικά παπούτσια, Γερμανικά αυτοκίνητα κλπ, να λέμε και Ελληνικές κάρτες.

 

Από τις γνώσεις για την κοστολόγηση που έχω,  μπαίνεις από 3 ως 6 ευρώ μέσα σε κάθε παραγγελία. Γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο;

Το βιομηχανικό κόστος είναι 5 ευρώ και σχεδόν 1 ευρώ  η συσκευασία. Ωστόσο έχουμε και την διαχείριση της παραγγελίας, που αυτή κοστίζει σχεδόν τα ίδια και μερικές φορές περισσότερα, εφ’ όσον κρατά περίπου 40 λεπτά της ώρας και αφορά τον ποιοτικό έλεγχο, την καταχώρηση παραγγελίας στο crm και την υπόλοιπη γραμματειακή υποστήριξη. Ωστόσο το κάνουμε επειδή μπορούμε και θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας.

 

Γιατί ένας γραφίστας να προτείνει στον πελάτη του να τυπώσει μια κάρτα που έχει το κείμενο για την Ελληνική προέλευσή της επάνω της; Μήπως δεν είναι σοβαρή η εικόνα του πελάτη που θα μοιράσει μια τέτοια κάρτα;

Οι κάρτες του 1,99 ευρώ δεν απευθύνονται  στον τελικό πελάτη αλλά μόνο στους επαγγελματίες μεταπωλητές – συνεργάτες που ανήκουν στο δίκτυο μας, δηλαδή αφορά τις προσωπικές τους κάρτες και όχι αυτές που θα μεταπωλήσουν.

 

Είναι μια προσφορά που θα ισχύει για περιορισμένο χρόνο ή θα διαρκέσει; Και αν δεν διαρκέσει γιατί να προτείνει στον πελάτη του κάτι που δεν θα ισχύει στην επόμενη ανατύπωση;

Όπως σου είπα και πριν δεν είναι προσφορά αλλά τιμή τιμοκαταλόγου και θα διαρκέσει όσο διαρκεί το σύνολο του τιμοκαταλόγου μας, ανατύπωση μπορεί να κάνει ο κάθε συνεργάτης μας μέχρι 2 φορές τον χρόνο.

 

Τι θα απαντούσες σε έναν συνάδερφο τυπογράφο που πιστεύει πως χαλάτε την αγορά με τέτοιες προσφορές;

Θα του απαντούσα ότι αντί να κάθεται και να ασχολείται με το εθνικό μας σπορ, την μιζέρια, να προσπαθήσει να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες πώλησης.

Τα τελευταία χρόνια εκτός από οικονομική κρίση που περνάμε στη Ελλάδα περνάμε και από κρίση  αξιοπρέπειας, για αυτό «για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι και εμείς για τίποτα».

 

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον; Έχετε κάποια σχέδια για νέα προϊόντα;

Όραμά μας είναι να επεκτείνουμε περισσότερο την εξαγωγική μας δραστηριότατα.

Το πρώτο βήμα ήταν η δημιουργία υποκαταστήματος στο Bari της Ιταλίας και αυτή την περίοδο είμαστε σε διαπραγματεύσεις, που πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί, για την δημιουργία ενός δεύτερου υποκαταστήματος στην Βόρεια Ευρώπη.

Και από νέα προϊόντα, στόχος μας είναι να μπούμε δυναμικά  στην αγορά με προϊόντα που απευθύνονται σε επιχειρήσεις εστίασης. Την αρχή την κάναμε τον Μάρτιο με το νέο προϊόν μας τα χάρτινα ποτήρια, και θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα.

 

Ευχαριστώ

Και εγώ σε ευχαριστώ Γιάννη και εύχομαι σε εσένα και τον νέο σου «παιδί», το blog σου, πολύ καλή επιτυχία, γιατί σκέτη επιτυχία την έχεις εξασφαλισμένη!