Η ιστορία της συσκευασίας.

Η ιστορία της συσκευασίας ξεκινάει από την εποχή που είχαν ιδρυθεί οι πρώτες οργανωμένες κοινότητες της ανθρωπότητας. Φλοιοί από δέντρα, κοχύλια, φύλλα, δέρματα και πολλά άλλα υλικά χρησίμευαν από τους πρώτους ανθρώπους ως μέθοδοι για να αποθηκεύουν και να συντηρούν τρόφιμα που προέρχονταν από καλλιέργεια της γης και κυνήγι.
Στη συνέχεια, όταν ο άνθρωπος ανακάλυψε τα κατάλληλα εργαλεία για να επεξεργάζεται πρώτες ύλες της φύσης άρχισε να φτιάχνει τεχνητά μέσα συσκευασίας ως περιέκτες για να προστατεύει, να συντηρεί και να μεταφέρει.

Αγγεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για μεταφορά αγαθών.

Αγγεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για μεταφορά αγαθών.

Τα πρώτα, χειροποίητα αγγεία άρχισαν να κατασκευάζονται στη Μακεδονία γύρω στο 6000 π.Χ. και είχαν απλά σχήματα και διακόσμηση. Με το πέρασμα του χρόνου και την πρόοδο της τεχνικής εμφανίστηκαν νέα σχήματα, πιο σύνθετα.

Τα πρώτα, χειροποίητα αγγεία άρχισαν να κατασκευάζονται στη Μακεδονία γύρω στο 6000 π.Χ.

Με το πέρασμα των χρόνων κατασκευάστηκαν περιέκτες και από άλλα υλικά όπως τον μόλυβδο και τον άργυρο και γύρω στο 1500 π.Χ. στην Αίγυπτό εμφανίστηκαν οι πρώτοι υαλουργοί που έδιναν σχήμα και μορφή στο μαλακό γυαλί τυλίγοντας το γύρω από ένα πυρήνα άμμου η πηλού, ψύχοντας στη συνέχεια το γυαλί και αφαιρώντας το υλικό του πυρήνα.
Σημαντική εξέλιξη για τη συσκευασία ήταν η ανακάλυψη του φελού γύρω στο 500 μ.Χ. γιατί άρχισε να χρησιμοποιείται ώς πόμα στα δοχεία. Ο φελλός είναι το εξωτερικό περίβλημα του φλοιού που παράγει η φελλοφόρος δρυς για να προστατεύει το φυτό από το κρύο και την υπερβολική ζέστη και είναι ελαφρύς ανθεκτικός στη φωτιά και έχει ελαστικότητα.
Πολύ αργότερα η ανακάλυψη του λευκοσιδήρου στην αρχή ήταν μονοπώλειο της Βοημίας έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στις αρχές του 19ου αιώνα.

Σημαντικοί σταθμοί της χάρτινης συσκευασίας.

 • Η χάρτινη συσκευασία έκανε άλματα με την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη της επιστήμης και των τεχνολογικών εφαρμογών για τις παραγωγικές διαδικασίες και με την έξαρση του καπιταλισμού μετά τον 17ο αιώνα
 • Το 1796, με την ανακάλυψη της λιθογραφίας από τον Γερμανό Alois Senfelder, τυπώθηκαν

  Alois Senefelder

  οι πρώτες ασπρόμαυρες ετικέτες.

 • Η πρώτη μηχανή παραγωγής χαρτονιού εγκαταστάθηκε το 1817 από τον Thomas Gilpin στο Dalaware.
 • Το πρώτο χαρτοκιβώτιο και η συσκευασία από χαρτόνι ως εμπορικά προϊόντα ξεκίνησαν στην Αγγλία το 1817 από την επιχείρηση M. Treverton & Son.
 • Το 1852 εφευρέθηκε η μηχανή κατασκευής χαρτοκιβωτίων από τον Francis Wolle.
 • Το 1856 δυο Άγγλοι, ο Healey και ο Allen, έλαβαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο κυματοειδές χαρτόνι. Το 1871, ο Albert Jones από τη Νέα Υόρκη κατοχύρωσε ένα ισχυρότερο κυματοειδές χαρτόνι για να χρησιμοποιηθεί ως συσκευασία αποστολών και το 1874, ο Oliver Long βελτίωσε την εφεύρεση του Jones με το υπενδεδυμένο κυματοειδές χαρτόνι το οποίο ήταν όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
 • Το 1867 αναπτύχθηκε η διαδικασία για την παραγωγή ινών κυτταρίνης από πολτό ξύλου και λόγω της αφθονίας του ξύλου αντικατέστησε πολύ γρήγορα τις ίνες υφασμάτων.
 • Dixie Cups

  Dixie Cups

  Το 1907 ο Lawrence Luellen έφτιαξε τα πρώτα χάρτινα ποτήρια γνωστά ως Dixie cups.

 • Ο Mattie Knight έγινε ο πατέρας της τσάντας παντοπωλείου όταν το 1870 εφεύρεσε ένα μηχάνημα που κατασκεύαζε χάρτινες σακούλες παντοπωλείου με τετραγωνισμένο πάτο (μέχρι τότε ήταν σαν φάκελοι).
 • Το 1931 το φύλλο αλουμινίου παρασκευάστηκε σε κατάλληλα πάχη και ρολά και μια δεκαετί αμετά παράχθηκε το πρώτο λαμιναρισμένο με αλουμίνιο χαρτόνι το οποίο έδωσε πολλές λύσεις για εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ.
 • Στο τέλος του 19ου αιώνα ο Αμερικανός Robert Gair από ένα ατύχημα σε ένα χαρτοκιβώτιο ανακάλυψε ότι με το κατάλληλο κόψιμο και τσάκισμα θα μπορούσε να φτιάξει προκατασκευασμένα κουτιά από χαρτόνι που με μια κίνηση φτιάχνουν κουτιά.
 • Τέλος μέσα στον εικοστό αιώνα οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και οι εφευρέσεις άπειρες και πιο εξειδικευμένες. Μια από αυτές ήταν η χάρτινη ασηπτική συσκευασία Tetrapack την δεκαετία του 60.