Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας γραφίστας για τα Εμπορικά Σήματα – Trade Marks.

Ο Δημήτρης Τσοπανάκης, ειδικός στα εμπορικά σήματα, απαντά στις ερωτήσεις του Γιάννη Μπακιρτζίδη, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης…

Καλησπέρα Δημήτρη. Μετά από μια πολυετή γνωριμία και συνεργασία μαζί σου χαίρομαι που μου δίνεις τη δυνατότητα να σου κάνω μερικές ερωτήσεις πάνω στο αντικείμενο σου και να τις μοιραστώ με τους αναγνώστες του Typodemons Magazine. Ας αρχίσουμε λοιπόν με την πιο σημαντική ερώτηση. Τι μπορεί να κατοχυρωθεί ως εμπορικό σήμα;

Καλησπέρα Γιάννη. Κι εγώ χαίρομαι εξίσου που μου δίνεις τη δυνατότητα να μοιραστώ τις γνώσεις μου και ελπίζω να φανούνε χρήσιμες στους αναγνώστες σας. Λοιπόν, ως εμπορικό σήμα (trade mark) μπορεί να κατοχυρώσετε την επωνυμία ή το διακριτικό τίτλο της επιχείρησης σας, το λογότυπο σας, το domain σας, τα ονόματα προϊόντων ή υπηρεσιών και γενικότερα ότι βοηθά τους πελάτες σας να διακρίνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας.

Γιατί είναι απαραίτητη η κατοχύρωση του, πώς με προφυλάσσει;

Ο κάτοχος σήματος δικαιούται να χρησιμοποιεί το σήμα αλλά και να εμποδίζει τρίτους από τη χρήση του ίδιου ή και παρόμοιου σήματος. Το εμπορικό σήμα υπερισχύει των διακριτικών τίτλων και των domain name και είναι πιο ισχυρό από οποιαδήποτε άλλη μορφή κατοχύρωσης. Ο δικαιούχος αποκτά ένα δυνατό μέσο διατήρησης αλλά και διεύρυνσης του πελατολογίου του.

Το εμπορικό σήμα σας βοηθάει να προστατέψετε τις ιδέες σας από τον ανταγωνισμό, να προστατέψετε το διακριτικό σας τίτλο, τα ονόματα των προϊόντων και υπηρεσιών σας. Εάν δεν το καταχωρίσετε, κινδυνεύετε να χάσετε το αποκλειστικό σας δικαίωμα σε περίπτωση που κάποιος άλλος καταχωρίσει το ίδιο εμπορικό σήμα πριν από εσάς, άρα και τη δυνατότητα προστασίας του σήματος από αντιγραφή.

Ελληνικό ή Ευρωπαϊκό σήμα;

Εάν αιτείστε προστασία σε μία μόνο χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), για παράδειγμα στην Ελλάδα, μπορείτε να καταχωρίσετε το σήμα σας απευθείας στο εθνικό γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Το σήμα αυτό, το οποίο ονομάζεται και ημεδαπό, θα σας καλύπτει αποκλειστικά στην χώρα κατοχύρωσης.

Όσοι το επιθυμούν, μπορούν να κατοχυρώσουν κοινοτικό σήμα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σε μια αγορά 500 περίπου εκατομμυρίων καταναλωτών, με μία μόνο αίτηση. Το κοινοτικό σήμα παρέχει στον ιδιοκτήτη του σήματος αποκλειστικά δικαιώματα σε όλα τα υφιστάμενα και μελλοντικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλό κόστος και παρέχει πανευρωπαϊκή προστασία.

Γιατί είναι απαραίτητη η βοήθεια ειδικών για την κατοχύρωση του σήματος μου;

Ο ειδικός στα σήματα θα σας ενημερώσει για τις πιθανότητες έγκρισης από την επιτροπή σημάτων, αλλά και για τις πιθανότητες ανακοπής (ενστάσεων τρίτων). Σύμφωνα με τους αναλυτικούς ελέγχους που θα πραγματοποιήσει, θα γνωρίζετε πριν την αίτηση σας ποιες είναι οι πιθανότητες σας, προστατεύοντας τα χρήματα σας και αποφεύγοντας άσκοπες νομικές και άλλες διαδικασίες.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσης ενός σήματος;

Στο Trade-Marks.gr χρειαζόμαστε 48 ώρες για να ολοκληρώσουμε όλους τους απαραίτητους ελέγχους, ούτως ώστε να έχουμε μία ολοκληρωμένη εκτίμηση των πιθανοτήτων κατοχύρωσης ενός σήματος. Αφού προχωρήσουμε στην κατάθεση της αίτησης, θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 μήνες, εφόσον το σήμα εγκριθεί από την επιτροπή και δεν υπάρξουν ενστάσεις από τρίτους, για να έχουμε το πιστοποιητικό κατοχύρωσης στα χέρια του πελάτη.

Πώς καταβάλλονται τα τέλη;

Η πληρωμή των υπηρεσιών εμπορικών σημάτων που προβλέπονται για την καταχώριση σήματος μπορεί να γίνει μέσω τραπεζικού εμβάσματος, κατάθεσης, καθώς και με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Ποια είναι η διάρκεια κατοχύρωσης ενός σήματος;

Ένα σήμα ισχύει για 10 χρόνια και μπορεί να ανανεώνεται για περίοδο 10 ετών κάθε φορά.

Σ’ ευχαριστώ πολύ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κο Τσοπανάκη μέσω του site www.trade-marks.gr