Τα καλούπια που πληρώνεις για μια δουλειά, είναι δικά σου.

Τα καλούπια που φτιάχνεις για μια δουλειά σου (π.χ. για ένα folder) είναι δικά σου και για την ακρίβεια δικά σου είναι τα σχεδιαστικά δικαιώματα, το καλούπι ανήκει στον πελάτη σου εάν το πλήρωσε. Μην παρατάς τα καλούπια σου στα τυπογραφεία. Εάν ο πελάτης σου δεν θέλει να κρατάει καλούπια φτιάξε έναν μικρό χώρο σε κάποιο πατάρι ή αποθήκη και κράτα τα. Εκτός από το οτί είναι μια μικρή περιουσία, μπορεί σε λάθος χέρια να χρησιμοποιηθεί χωρίς την έγκριση σου σε άλλες δουλειές και να φθαρεί ή να πεταχτεί σε μια γωνιά με υγρασία και να σκουριάσει με τον καιρό ή να κυρτώσει. Σε περίπτωση μιας κακής λήξης σε μια συνεργασία σου μπορεί να χάσεις και χρήματα μιας και θα είσαι αναγκασμένος να το ξανακατασκευάσεις.

Εκτός αυτού εάν πρόκειται για folder θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το ίδιο καλούπι και να το χρεώσεις ανάλογα στον πελάτη σου, ο οποίος θα είναι κι αυτός ευχαριστημένος γιατι ναι μεν δεν του ανήκει το καλούπι αλλά πληρωσε και λιγότερα χρήματα.

Τα καλούπια είναι αρχείο με μεγάλη αξία και αντέχουνε στο χρόνο, οπότε κατά τη γνώμη μου, ωφείλουμε να τα φυλάσουμε ανάλογα.

Από το Typodemons 1