Με τι μέθοδο τυπώθηκε;

Μπαίνει ο πελάτης σας με ένα δείγμα στα χέρια. Σας ζητάει να φτιάξετε κάτι που να μοιάζει με αυτό χωρίς αν ξέρει με ποια μέθοδο εκτύπωσης έχει τυπωθεί.

Η μεγάλη ποικιλία στις νέες τεχνολογίες εκτύπωσης καθώς και η μεγάλη βελτίωση της ποιότητας κατέστησε δύσκολο να καθοριστεί ακριβώς ποια μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί.

Παρακάτω σας δίνω μερικά tips για να μπορέσετε με τη βοήθεια ενός μεγεθυντικού φακού ή λούπας 10x, να αναγνωρίσετε τις τρεις πιο διαδεδομένες από τις μεθόδους αυτές.

Μέθοδος Offset

Οι άκρες των γραμμάτων λόγω της υψηλής ανάλυσης είναι πολύ καλά σχηματισμένες και η πυκνότητα του μελανιού είναι ίδια σε όλο το γράμμα. Το χαρτί γύρω από το γράμμα είναι καθαρό.

Digital laser toner, Xerographic

Με τα ηλεκτροφωτογραφικά συστήματα η εικόνα δημιουργείται με την έκχυση σκόνης τόνερ που δίνει την εμφάνιση ψεκασμού στην εκτύπωση. Τα γράμματα δεν είναι απόλυτα σχηματισμένα όπως στην μέθοδο offset και στις άκρες τους δεν είναι λεία. Μάλιστα μπορεί να υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες από στίγματα ψεκασμού στο καθαρό χαρτί, όπου δεν θα έπρεπε να υπάρχει τίποτα τυπωμένο. Οι halftone κουκίδες έχουν τελείως ακανόνιστη εμφάνιση και με προσεκτική εξέταση θα βρείτε κίτρινες τελίτσες σε τυχαίες θέσεις.

Εκτύπωση Flexo

Στην εκτύπωση flexo η μετάδοση του μελανιού γίνεται με πίεση που ασκεί μια πλάκα καουτσούκ πάνω στο υλικό που θέλουμε να τυπώσουμε οπότε το γράμμα δίνει την αίσθηση φωτοστέφανου στις άκρες του και τα ράστερ έχουν συνήθως αιχμηρά σκοτεινά περιγράμματα και φωτεινά κέντρα σαν φούσκες.