Κίτρινο χρώμα. Σημασία. Ψυχολογία. Εκτύπωση.

Το κίτρινο είναι το πιο φωτεινό από όλα τα χρώματα. Το μάτι εντοπίζει πρώτα το κίτρινο χρώμα, γι’ αυτό και οι προειδοποιητικές πινακίδες είναι κίτρινες. Είναι το χρώμα που τραβάει περισσότερο την προσοχή μας. Η ίδια η φύση πολλές φορές μας προειδοποιεί, γι’ αυτό έχει προσθέσει το κίτρινο στις σφίγγες, σε δηλητηριώδη φίδια και σε δηλητηριώδη φυτά αλλά παράλληλα μας τραβά την προσοχή θετικά δίνοντας στο κίτρινο την έννοια της αισιοδοξίας και της δημιουργικότητας με τον ήλιο, τα λεμόνια, τα καναρίνια, τα ηλιοτρόπια και κατ’ επέκτασιν την ίδια την άνοιξη.

Το κίτρινο χρώμα από την αρχαιότητα ακόμα ήταν το χρώμα που συμβολίζει τον ήλιο. Ενσαρκώνοντας τον χρυσό συμβολίζει την αίγλη, τη δόξα και τον πλούτο.

Στην σκοτεινή πλευρά του κίτρινου παραμονεύουν ζήλεια, η δειλία, η προδοσία, ο εγωισμός, η τρέλα αλλά και η σωματική ασθένεια. Ίσως δεν είναι τυχαίο που οι πηγές των κίτρινων χρωστικών είναι τοξικά μέταλλα.

Στο Kill Bill ο Tarantino έχει μια εμμονή με το κίτρινο μεταφέροντας την τρελή εκδίκηση  από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγεις.

Στην εκτύπωση το κίτρινο είναι το πιο δύσκολο χρώμα για τους τυπογράφους γιατί λόγω της αντανάκλασης δεν μπορούν να προσδιορίσουν εύκολα με το μάτι την ένταση του. Είναι όμως το χρώμα που χωρίς αυτό η εικόνα χάνει την φωτεινότητα της.

Από την πλευρά του design, το κίτρινο τραβάει την προσοχή αλλά κουράζει εύκολα τον αναγνώστη. Μαύρα γράμματα πάνω σε κίτρινο φόντο τυπωμένα σε γυαλιστερό χαρτί είναι σαν να μην θέλεις να διαβαστούνε, όμως ένα εξώφυλλο, ένας τίτλος ή ένα bullet θα τραβήξουνε την προσοχή.

Στο μάρκετιγκ το κίτρινο αν χρησιμοποιηθεί σωστά έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το 75% των μολυβιών που πωλούνται στην Αμερική είναι κίτρινα εξωτερικά. Οι οδηγοί πόλεων συνήθως είναι κίτρινοι και τυπώνονται σε κιτρινωπό χαρτί.