Η ιδέα για το Print Odyssey – Printing Survival Kit

Αγαπητοί φίλοι, Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας πως εμπνεύστηκα την ιδέα του Print Odyssey. Όπως όλοι γνωρίζετε είχε γράψει το βιβλίο Typodemons, πριν πέντε χρόνια περίπου. Η επιτυχία του σε συνδυασμό με την αγάπη που έχω για τις γραφικές τέχνες με έκανε να αποφασίσω πριν λίγους μήνες να γράψω έναν δεύτερο τόμο, το Typodemons 2, ακριβώς μετά την Drupa του 2016. Ψάχνοντας υλικό και γράφοντας τα νέα μου Tips ανακάλυψα ένα μεγάλο κενό. Είμαστε στην αγορά του 2016 και οι γραφίστες ήταν ο μόνος κλάδος που δεν είχε καθόλου βοηθήματα για να εμπνευστεί, να παρατηρεί τις τεχνικές δυνατότητες της σύγχρονης τυπογραφίας ώστε να τις εκμεταλλευτεί στο 100% για να δημιουργήσει και δεν είχε εργαλεία για να δείχνει στους πελάτες του πως θα ήθελε να είναι τεχνικά το έντυπο του.

Όλοι ανεξαιρέτως οι γραφίστες έδειχναν σε πελάτες προηγούμενες δουλειές τους (αν είχαν), ή δουλειές ανταγωνιστών που έβρισκαν τυχαία ή από τον τυπογράφο τους (αντιεπαγγελματικό) για να δείξουν τη διάσταση ή το δίπλωμα ή την βιβλιοδεσία ή την ειδική εργασία. Δεν είχαν καθόλου εργαλεία, εκτός από τα πανάκριβα Mac ή Pc τους και κάποιες χρωματικές σκάλες. Οι περισσότεροι δεν έχουν καν μια λούπα (magnifier) για να ελέγχουν την ποιότητα της εκτύπωσης. Όλοι χρησιμοποιούν εικόνες από το διαδίκτυο, τυπώνουν σε επιτραπέζιους υπολογιστές drafts λάθος διαστάσεων και όλοι ανεξαιρέτων παρακαλούνε τους συνεργάτες τους να τους δανείσει για δείγματα από το αρχείο τους, με προϋπόθεση πάντα να τα επιστρέψει. Και μιλάω για την στιγμή πριν την εκτύπωση του τελικού δοκιμίου.

Όλοι χρησιμοποιούνε βιβλία και το διαδίκτυο για ιδέες για το δημιουργικό κομμάτι και σχεδόν αγνοούνε τις τεράστιες δυνατότητες που σου δίνει η βιομηχανία των γραφικών τεχνών για να δημιουργήσεις. «Τι διάσταση?» – «Α4». «Τι δίπλωμα?» «Δίπτυχο, τρίπτυχο». Ποιος κάθεται ν’ ασχοληθεί με το τι δυνατότητες έχουν οι διπλωτικές μηχανές? «Θερμοτυπία μπλε» «Πως είναι αυτό?». Ποιος τυχερός έχει δειγματολόγιο? Πως είναι η καρφίτσα ωμέγα? Μου ήρθε μια ιδέα. Αν έφτιαχνα ένα κιτ με όλες σχεδόν τις εκδοχές μεγεθών, διπλωμάτων, βιβλιοδεσίας και συνδυασμών ειδικών μεταεκτυπωτικών εργασιών θα τους βοηθούσε πραγματικά; Άρχισα να τηλεφωνώ σε φίλους γραφίστες σε όλον τον κόσμο, Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, Αμερική, παντού. Οι απαντήσεις ήταν όλες του στυλ “Fuckin yea” “when it will be ready?” και άλλα. ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ.

Η ιδέα ήταν καλή. Επέλεξα μια ομάδα Designers που αγαπώ και εκτιμώ πολύ, τους Dolphins, τους ίδιους που είχαν στήσει και το βιβλίο μου και ξεκινήσαμε να στήνουμε το κιτ με πολύ ενθουσιασμό και αγάπη για το αποτέλεσμα και τη χρηστικότητα του. Ελπίζω όποιος αποφασίσει να αγοράσει το Print Odyssey να το βρει χρήσιμο και να κάνει εκατοντάδες φορές απόσβεση των χρημάτων που θα δώσει. Και επειδή το Print Odyssey είναι κάτι καινούργιο, θα σας ήμουν ευγνώμων αν στέλνατε τις παρατηρήσεις σας, θετικές ή αρνητικές ή τις ιδέες σας για το τι επιπλέον θα μπορούσε να περιέχει για να το βελτιώσουμε στο μέλλον.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιονδήποτε λόγο στο info@typodemons.com Ή και προσωπικά στο fb – @bakirtzidis
Με εκτίμηση Γιάννης Μπακιρτζίδης