Να αναλάβω την παραγωγή του εντύπου για λογαριασμό του πελάτη;

Προσωπικά πιστεύω πως είναι λογικό να αναλάβεις την παραγωγή ενός εντύπου και τη διεκπεραίωσή της πάντα με κάποιες προϋποθέσεις, όπως επίσης λογικό είναι να βάλεις και ένα ποσοστό κέρδους επάνω στη δουλειά του τυπογράφου όταν το μεταπουλήσεις στον πελάτη σου. Αυτός που έχει την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος της δουλειάς και της έγκαιρης παράδοσης επιβαρύνεται με ένα επιπλέον κόστος όσο και να ακούγεται περίεργο. Ρίσκο, ευθύνη, συνεννόηση πολλές φορές ακούγονται πολύ βαριές λέξεις για κάποιους γραφίστες που επιλέγουν να μην αναλαμβάνουν την εκτύπωση, αλλά να αφήνουν ελεύθερο τον πελάτη τους να επιλέξει τον τυπογράφο που θα τυπωθεί η δουλειά τους και φυσικά να μην κερδίσουν κάτι από αυτήν την διαδικασία αλλά μόνο από το design.

Ποιο είναι το σωστό τελικά; Δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά, αλλά νομίζω πως κατ’ αρχήν εξαρτάται και από τον χαρακτήρα και τις φιλοδοξίες του κάθε γραφίστα. Αν θέλεις να αναλάβεις την παραγωγή πρέπει να έχεις γνώσεις, χρόνο και γερό στομάχι. Αν δεν έχεις γνώσεις τότε θα πρέπει να εμπιστευτείς έναν συνεργάτη που έχει τμήμα ποιοτικών ελέγχων και να βγάζεις πάντοτε δοκίμια. Όλα έχουν το τίμημα τους όμως. Μπορεί αν κερδίζεις ένα μικρό ποσοστό κάθε φορά που αναλαμβάνεις μια δουλειά αλλά σκέψου ότι υπάρχει και η πιθανότητα να γίνει μια στραβή και να πληρώσεις εσύ τη νύφη.

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι γραφίστες και κυρίως οι διαφημιστικές εταιρίες αναλαμβάνουνε και το κομμάτι της εκτύπωσης για να βγάλουν το κάτι παραπάνω ή γιατί εμπιστεύονται τον δικό τους τυπογράφο πράγμα που έχει μια λογική. Το να αναλάβεις βέβαια την παρακολούθηση μιας δουλειάς σημαίνει δέσμευση πολύτιμου χρόνου γιατί όσο έμπιστος και να είναι ο τυπογράφος, όσα χρόνια και να συνεργάζεσαι μαζί του, όσα δοκίμια και να βγάλεις, θα υπάρχουν δουλειές που θα πρέπει να είσαι εκεί δίπλα στην κονσόλα με τον καφέ σου για να δεις τα πρώτα φύλα εισπνέοντας την αλκοόλη της μηχανής, για να ανεβάσεις λίγο τα κόκκινα στην ζώνη τέσσερα ή να δώσεις το τελικό οκ. Αυτό για γραφίστες που έχουν μεγάλο όγκο δουλειάς σημαίνει μεγάλο κόστος γιατί τον χρόνο που θα τρώγανε στους δρόμους θα μπορούσανε να τον εκμεταλλευτούν παραγωγικά στο δημιουργικό κομμάτι κερδίζοντας περισσότερα χρήματα. Υπάρχουν πολλά δημιουργικά γραφεία που απλώς προτείνουν τυπογράφους στον πελάτη ή τον αφήνουν να ψάξει και να πάρει τιμές μόνος του.