Χαρτόνια – Cartonboard

Το χαρτόνι είναι ένα προϊόν που κατασκευάζεται από οργανικές, ανανεώσιμες και ανακυκλώσιμες ύλες και είναι το υλικό συσκευασίας με το μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Μετά τη χρήση του από τους καταναλωτές το χαρτόνι μπορεί να ανακυκλωθεί έως και επτά φορές. Στην εικόνα μπορείς να δεις τη διαδικασία του κύκλου ζωής του χαρτονιού. Τα χαρτόνια παρασκευάζονται στα εργοστάσια παραγωγής σε μεγάλα βάρη, από 200 γραμμάρια μέχρι 600-650 γραμμάρια συνήθως. Στο εμπόριο θα βρεις τα συνηθισμένα μεγέθη 61×86 και 70×100 για εφαρμογές της τυπογραφίας όπως αφίσες, καρτολίνες και λοιπά. Οι κυτιοποιοί όμως παραγγέλνουν από τα εργοστάσια πολύ συγκεκριμένες διαστάσεις χαρτονιού ώστε να παράγουν το προϊόν που θέλουν χωρίς φίρες γιατί το κόστος λόγω βάρους γίνεται ασύμφορο. Συνήθως ένας κύκλος παραγωγής εργοστασίου σε όλα τα γραμμάρια είναι ένας ολόκληρος μήνας και αυτός είναι ο λόγος που το χρονικό διάστημα παραγωγής ενός προϊόντος συσκευασίας ειδικά την πρώτη φορά μπορεί να είναι περισσότερο από έναν μήνα.

Στην Ελλάδα τα πιο συνηθισμένα είδη χαρτονιού που κυκλοφορούν είναι τα παρακάτω.

DUPLEX R Το χαρτόνι με το διακριτικό όνομα ποιότητας R διακρίνεται από το λευκό χρώμα στην εξωτερική όψη του και το ελαφρύ γκρι στην εσωτερική. Το χαρτόνι αυτό χάρη στη μεγάλη του αντοχή ενδείκνυται για γενική συσκευασία. Το συναντούμε σε αγορές της Ευρώπης, να συσκευάζει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων.

TRIPLEX BR Το 40% της παραγωγής χαρτονιού ανήκει σε αυτή την κατηγορία! Με χαρακτηριστική εικόνα τη λευκή όψη και τη λευκή πίσω όψη, η BR ποιότητα χαρτονιού ενδείκνυται για συσκευασία τροφίμων. Οι υψηλές τιμές λευκότητας στην μία όψη έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια το BR ιδιαίτερα δημοφιλές για συσκευασία καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

TRIPLEX R KRAFT Με το διακριτικό όνομα R KRAFT, χαρακτηρίζεται η ποιότητα χαρτονιού που ξεχωρίζει για την απόχρωση του καφέ που φέρει στην πίσω όψη. Το ζεστό καφέ χρώμα του, αποτέλεσμα της χρήσης ινών ανακτημένων με τη διαδικασία της ανακύκλωσης, το ταύτισε με τη χρήση σε συσκευασίες τροφίμων, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ζήτησή του κυρίως από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.